skip to Main Content

Wiggins oppermachtig in tweede tijdrit Tour

wigginBradley Wiggins heeft de laatste test op weg naar Parijs glansrijk doorstaan. De geletruidrager zette in de individuele tijdrit van Bonneval naar Chartres zijn superknecht Chris Froome op z’n nummer. Froome had Wiggins in de Alpen en Pyreneeën nog naar de kroon gestoken, nu waren de rollen weer omgekeerd.
Met de winnende tijd van 1.04.13 wist Wiggins zijn gele tricot van wat extra glans te voorzien. De Brit droeg sinds de eerste tijdrit in Bescancon onafgebroken het shirt van de leider, maar kreeg te maken met een superknecht die in de bergen de betere was.
Froome moest zich echter schikken in de stalorders van Team Sky en hield – soms op demonstratieve wijze – in voor zijn kopman. De toneelstukjes kwamen het oppermachtige Sky op veel kritiek van de volgers te staan.

Vraagtekens bij de hierarchie binnen de Sky-ploeg zullen Wiggins echter een zorg zijn. De ex-baanrenner gaat zondag de geschiedenisboeken in als de eerste Britse winnaar van de Tour ooit. Over de nummer twee van 2012 zal over enkele jaren immers niet veel meer worden gesproken.
Wiggins – Froome 1.16
Bij de tijdrit in Bescancon reed Wiggins zijn ploeggenoot nog op een achterstand van 35 seconden, in Chartres bedroeg de kloof aan de meet 1.16. Bij het eerste tussenpunt (14 km) won ‘Wiggo’ 12 tellen op Froome, bij het tweede (30 km) bedroeg het verschil 54 tikken. Op de streep maakte de Londenaar een uitbundig zegegebaar.
Met 1.05.29 werd Froome de nummer twee van de dag en stelde hij ook plek twee in het klassement veilig, waardoor Sky zondag met een indrukwekkende ‘één-twee’ op de Champs-Elyseés aankomt. Het podium wordt completeert door de Italiaan Vincenzo Nibali, die zijn derde plaats niet meer in gevaar zag komen. Froome eindigt op 3.21 van Wiggins, Nibali heeft 6.19 achterstand.
Rabo-renner Luis-Leon Sanchez zat lang in de ‘hotseat’, maar zag op het einde Froome en Wiggins nog onder zijn tijd duiken.

Back To Top