skip to Main Content

Wiggins heeft Tour binnen

wigginsBradley Wiggins kan de tourzege niet meer ontgaan. De gele trui van de torenhoge topfavoriet kwam donderdag in de laatste zware bergrit geen moment meer in gevaar. Zonder tegenslag brengt hij zondag als eerste Brit in de historie het gele tricot naar de Champs-Elyseés in Parijs.

Zijn enig overgebleven concurrent, de Italiaan Vincenzo Nibali, kon geen vuist meer maken. Integendeel, hij verloor zelfs zestien seconden op Wiggins en de nummer twee van het klassement, Chris Froome. Nibali liet zijn ploeg de hele dag werken, maar zakte op het moment van de waarheid door het ijs.
Froome
Op de laatste steile stroken naar Peyragudes (rit 17) kreeg Froome een uitgelezen kans om na La Planche des Belles Filles zijn tweede ritzege te boeken. De trouwe superknecht van Wiggins was opnieuw beter, maar moest bij zijn kopman blijven.
Demonstratief keek Froome meerdere keren achterom waar zijn kopman bleef. De in Kenia geboren Brit hield, net als eerder deze Tour, de benen stil. Froome maakte zelfs gebaartjes dat Wiggins door moest rijden. Het zal de verhoudigen binnen Sky wederom niet ten goede komen.
Door het theaterstuk van de Sky-mannen kon vroege vluchter Alejandro Valverde de rit nipt winnen. Froome en Wiggins werden tweede en derde op negentien seconden.
Van Peking tot Parijs
Na zijn twee gouden medailles op de baan tijdens de Olympische Spelen in Peking besloot Wiggins definitief tot wegrenner te transformeren. ‘Wiggo’ verloor gewicht, pastte zijn dieet aan en verbeterde zijn techniek. Aanvankelijk blonk hij vooral uit in het tijdrijden, maar ook bergop maakte de Brit grote stappen. Dat leidde in 2009 al tot een vierde plaats in de eindrangschikking van de Tour.
In de jaren erna stelde Wiggins teleur in La Grande Boucle. In 2010 noteerde hij een kleurloze 24e plaats, in 2011 verliet hij vroegtijdig het toneel met een gebroken sleutelbeen.
De succesvol verlopen Spelen in China leverden Wiggins in 2008 de titel ‘Commandeur in de Orde van het Britse Rijk’ op. Vier jaar later zal de eindzege in Parijs hem ongetwijfeld opnieuw een koninklijke onderscheiding opleveren.
Tourverloop Wiggins
Wiggins kreeg het geel om de schouder na de eerste tijdrit. In Bescancon verpletterde de hardrijder zijn concurrenten. In de bergen kwam het gevaar vooral van zijn ploeggenoot Froome. De landgenoot van Wiggins oogde in de Alpen sterker dan zijn kopman, maar werd teruggefloten door de ploegleiding van Team Sky.
In de Pyreneeën moest Wiggins vooral reageren op aanvallen van Nibali, maar het geel kwam geen moment in gevaar. Zonder tegenslag kan de Londenaar zaterdag – één dag voor Parijs – in de tweede individuele tijdrit de puntjes op de i zetten. Zondag brengt hij als eerste Brit ooit de gele trui naar Parijs.

Back To Top