skip to Main Content

KNVB past opzet play-offs aan

KNVB De voetbalbond KNVB heeft een ‘noodzakelijke’ aanpassing gedaan in het reglement voor de play-offs om Europees voetbal. De KNVB wil hiermee een situatie als afgelopen seizoen voorkomen. Voor SC Heerenveen kwam een nederlaag in de slotwedstrijd tegen Feyenoord toen beter uit dan een gelijkspel om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Europa League. ‘Vanuit sportief oogpunt en een eerlijk verloop van de competitie is deze aanpassing noodzakelijk’, aldus manager competitiezaken Gijs de Jong.

De play-offs worden nu altijd gespeeld tussen de nummers 5 tot en met 8 van de ranglijst. Alleen in het geval dat een van die clubs de KNVB-beker wint, mag de nummer 9 deelnemen aan de strijd om een ticket voor de Europa League.

Afgelopen seizoen hoefde Heerenveen als nummer 5 geen play-offs te spelen omdat bekerwinnaar PSV als derde eindigde in de eredivisie. Een van de twee Europese tickets die PSV daarmee verdiende, werd doorgeschoven naar Heerenveen. AZ was als nummer 4 ook al verzekerd van Europees voetbal.

Mocht zo’n situatie zich komend seizoen opnieuw voordoen, dan wordt in de play-offs om twee Europese tickets gestreden in plaats van één. In de finale van de play-offs is de inzet dan een beter ticket (derde in plaats van tweede voorronde) en dus een latere instroming.

Back To Top