skip to Main Content

Bij het wedden op sport draait alles om de odds (ook wel noteringen of quoteringen genoemd). Noteringen bepalen hoeveel geld je terugkrijgt van de bookmaker als je weddenschap goed is. Hoe hoger de quotering, hoe meer geld je terug krijgt. Maar wat is de precieze betekenis van odds en hoe kun je de bookmakers verslaan en een mooie winst maken? Alle informatie krijg je in de odds uitleg op deze pagina.

Odds, Quotes en noteringen bij bookmakers

Uitleg odds bookmakers

Over het algemeen zijn er drie manieren van het weergeven van odds: in decimalen, in breuken of op de Amerikaanse manier. Bij de meeste bookmaker apps kan je zelf de gewenste weergave instellen.

Decimale odds

Meestal zullen bookmakers voor Nederland de odds standaard in decimalen tonen. Dat is een weergave in hele noteringen. Je zou bijvoorbeeld bij het wedden op een voetbalwedstrijd het volgende kunnen zien: thuisoverwinning 1.50 – gelijkspel 3.00 – uitoverwinning: 4.50. Met decimale odds is het uitrekenen van je winst heel simpel. Je krijgt namelijk bij een gewonnen weddenschap je inzet keer de odd terug. Zet je dus 10 euro in op een thuisoverwinning dan krijg je 15 euro terug en heb je dus vijf euro winst.

Fractionele odds

Een andere manier om odds weer te geven is in breuken. Fractionele noteringen worden veel gehanteerd in het Verenigd Koninkrijk en bij bijvoorbeeld bookmaker William Hill zijn fractionele odds de standaard (desgewenst kun je dat overigens eenvoudig aanpassen).

Je ziet bij alle soorten weddenschappen de odds dus in de vorm van breuken. Een quotering van een thuisoverwinning zal er dan bijvoorbeeld uitzien als ½. De breuk laat direct zien wat je kan winnen. Het eerste getal is namelijk wat je wint wanneer je het tweede getal inzet. Bij een odd van ½ win je dus één euro als je er twee inzet. Het gaat hierbij om de winst, dus drie euro terug.

Amerikaanse noteringen

En dan zijn er nog de Amerikaanse odds. Deze kunnen behoorlijk verwarrend zijn, maar we zullen deze odds duidelijk proberen uit te leggen.

In Amerika geven ze noteringen aan met een positief of negatief getal. Bij een positief getal laat de odd zien hoeveel winst je maakt bij een inzet van 100 eenheden. Een odd van 3.00 op de Europese manier zal in Amerika dus genoteerd worden als 200. Bij een inzet van 100 eenheden win je er 200 en krijg je dus in totaal 300 terug. Een negatief getal laat zien hoeveel je moet inzetten om 100 eenheden te winnen. De Europese 1.50 odd zal in het Amerikaanse systeem eruit zien als -200.

In Nederland gaat men voor decimale noteringen

In Nederland gaat de voorkeur uit naar de decimale odds. Je ziet in één oogopslag hoeveel je terug krijgt als je een bepaald bedrag inzet. Daarnaast werkt deze quotering ook heel fijn wanneer je combi bets maakt. De breukweergave kan nogal ingewikkeld worden wanneer je verschillende weddenschappen combineert of wanneer de odd geen mooi rond getal is. De Amerikaanse variant laten we het liefst lekker aan de andere kant van de wereld.

Wat zijn odds?

Je hebt net kunnen lezen op welke manieren noteringen kunnen worden weergegeven, maar wat zijn odds nou precies en hoe worden ze bepaald? Odds laten zien hoe waarschijnlijk de bookmaker het acht dat een bepaalde gebeurtenis daadwerkelijk zal gebeuren. Hoe lager de odds, hoe groter de kans dat het ook daadwerkelijk gebeurt. De notering vertegenwoordigt dus een bepaalde waarde, zowel voor de bookmaker als voor ons als gokkers.

Hier een voorbeeld van hoe je een notering kan omrekenen naar kans in procenten. Stel dat de bookmaker een bepaalde gebeurtenis odds van 1.75 meegeeft dan schat de bookmaker de kans dat je die bet wint in op 57.14%. Je rekent dit als volgt uit: 1 : 1.75 = 0,57143. In procenten is dat dan 57.14%.

Computers, algoritmes en mensenwerk

Voor de bookmakers is het van levensbelang om de odds goed in te schatten. Dit doen ze door middel van computersystemen en speciale algoritmes. Die algoritmes zijn zeer waardevol voor de bookies. Door de odds goed in te schatten maken bookmakers op vrijwel elke wedstrijd winst, ongeacht de uitkomst.

Behalve algoritmes en computers beschikken bookmakerskantoren ook nog eens over een heel team aan medewerkers. Dit personeel houdt dagelijks al het nieuws rond sport in de gaten. Zijn er topspelers geblesseerd, is er ruzie in het team, worden er spelers gespaard? Al dit soort zaken worden in de gaten gehouden. Het algoritme van de bookmaker doet een voorstel voor een notering en die wordt dan gecontroleerd door de werknemers.

Odds stijgen en dalen

Quoteringen kunnen behoorlijk schommelen. Over het algemeen is het zo dat hoe eerder je inzet op een wedstrijd hoe hoger de odds zijn. Het komt regelmatig voor dat als je op maandag inzet op een wedstrijd in het weekend, de odd in het weekend 0,5 punten is gezakt. Hoe dit kan? Wanneer er veel mensen op eenzelfde ploeg hebben ingezet verlagen de bookmakers de odd.

Verwacht jij bijvoorbeeld dat Ajax gaat winnen aankomend weekend en is de quotering is verleidelijk, wacht dan niet te lang met inzetten. Zeker bij grote ploegen zullen de odds nog behoorlijk dalen omdat veel mensen er op gokken.

Tips om value te vinden bij wedden op sport

Hoe vind je value als de bookmakers alles in de gaten houden? Nou, ook de bookies zitten natuurlijk wel eens fout. Dat is voor de wedkantoren geen probleem, want uiteindelijk maken zij natuurlijk altijd winst. Waar wij als Nederlanders voordeel kunnen halen, is met onze kennis van de Eredivisie en de Eerste Divisie. Dit zijn twee voetbalcompetities die voor de bookmakers minder interessant zijn. Simpelweg omdat er minder mensen naar kijken en er dus ook minder op wordt ingezet.

Bij grote competities als de Premier League en La Liga zullen de bookmakers vrijwel altijd snel iets weten over een blessure of ander nieuws. Maar bij de Nederlandse clubs kan het nog wel eens voorkomen dat ze zitten te slapen.

Houd het nieuws in de gaten

Hou het voetbalnieuws dus goed in de gaten, zeker vlak voor de wedstrijden. Wanneer bijvoorbeeld een team als VVV-Venlo zijn topscorer mist is de kans een stuk kleiner dat ze gaan winnen. Je zou dan kunnen kiezen om in te zetten op Draw or Win voor de tegenstander van VVV, terwijl je dat van tevoren misschien te riskant vond. Als je snel bent zul je zien dat de odds nog niet heel erg veranderd zijn.

Hetzelfde geldt voor de topploegen die misschien donderdag Europees hebben gespeeld en daar niet helemaal ongeschonden zijn uitgekomen. Dit soort informatie kan je gebruiken om te winnen van de bookmakers.

Op tijd inzetten voor hoge odds

Onze tip om value te vinden met wedden op sport is dus om het nieuws in de gaten te houden én met name om op tijd inzetten. Het komt vaak genoeg voor dat je aan het begin van de week al denkt zaterdag gaat ploeg X sowieso winnen. Maar wacht je dan nog met inzetten en zie je dat de odd van 2.20 naar 1.85 is gedaald, dan is dat toch een behoorlijke domper.

Back To Top